دیدار سرکنسول جمهوری ترکیه با شهردار مشهد مقدس اختصاص ۲ هزار و ۳۶۰ میلیارد ریال برای اجرای ۳۳ طرح در مشهدمقدس آغاز کاشت ۳ میلیون بوته گل فصلی تابستانه در مشهد ترافیک در محور‌های بزرگراهی مشهد (۱۶ خرداد ۱۴۰۳) شهروند خبرنگار | گلایه شهروند از مشکل روشنایی در میدان جمعه بازار قدیم مهرآباد مشهد + پاسخ شهردار مشهدمقدس: دوربرگردان غیرهم‌سطح شهید میرزایی، در منطقه ۳ مشهد فردا به بهره‌برداری رسمی می‌رسد ساعات کاری جدید کارکنان شهرداری مشهد اعلام شد (۱۵ خرداد ۱۴۰۳) تغییر ساعت کاری ادارات مشهد از فردا (۱۶ خرداد ۱۴۰۳) + جزئیات ساعت ارائه خدمات قطار شهری و اتوبوسرانی مشهد تغییر کرد (۱۴ خرداد ۱۴۰۳) اعزام ۲۸۹ اتوبوس از خراسان رضوی برای شرکت زائران در مراسم سالگرد ارتحال امام (ره) کیفیت هوای چهار منطقه کلانشهر مشهد امروز «پاک» است (۱۴ خرداد ۱۴۰۳) تغییر ساعت آغازبه‌کار دستگاه‌های اجرایی مشهد و خراسان‌رضوی از سه‌شنبه (۱۵ خرداد ۱۴۰۳) اجرای پروژه تعریض پل شهید باهنر در محور جاده سرخس - مشهد تدوین «مدل جریان‌سازی اجتماعی» برای رسیدگی به معضل طلاق| ظرفیت‌های مختلف برای کنش‌گری اجتماعی بسیج می‌شوند عدالت فضایی، زمینه‌سازِ رسیدنِ شهروندان به توسعه فردی بازخوانی انتصاب‌های انجام شده از سوی بنیان گذار کبیر انقلاب اسلامی در خراسان| احکام امام (ره) برای مشهد هوای کلانشهر ۵ منطقه مشهد امروز پاک است (۱۳ خرداد ۱۴۰۳) پیگیری دغدغه شهروندان مشهدی درباره بوی بد استخر بوستان کوهسنگی
سرخط خبرها

ابعاد هویتی شهر

  • کد خبر: ۹۰۰۹۱
  • ۰۹ آذر ۱۴۰۰ - ۱۱:۴۷
ابعاد هویتی شهر
مهدی یاراحمدی خراسانی - مدرس دانشگاه

از دیدگاه اجتماعی، شهر‌ها مکان‌های مناسبی برای ایجاد نهاد اجتماعی، اعتلای ارزش‌های فرهنگی، پاسداری ارزش‌های انسانی، تحکیم روابط و مناسبات اجتماعی و نگهداری از هویت ملی و محلی محسوب می‌شوند.

بر همین اساس، مقوله «هویت در محیط شهری» چالش بزرگ عصر حاضر است و بی هویتی یکی از مسائل مهم مربوط به فضا‌های شهری است که سبب از بین رفتن خاطرات جمع، افول حیات شهر و شکل گیری حیات شهری روزمره می‌شود.

به بیان ساده‌تر «هویت»، یکی از ابعاد اصلی «حیات بخشی» است که بی توجهی به آن به ایجاد محیط مصنوعی و تهی از هویت انسانی با پیامد‌هایی نظیر نزول تعلق مکانی و مشارکت مردمی، مهاجرت ساکنان بومی، افزایش اسکان غیررسمی، ناامنی و ناهنجاری‌های اجتماعی می‌انجامد. در نگاهی اجمالی، ابعاد هویتی شهر عبارتند از:

۱: بعد معنایی (وجودی و اکتسابی): شامل مشاهیر شهر، نام شهر، اخلاق ساکنان، عقاید شهروندان، نژاد ساکنان، نمادها، تقدس، قومیت، روح مکان، خاطرات جمعی، تداعی خاطره، تاریخ شهر و وقایع مهم.

۲: تجلی کالبدی (مصنوعی و طبیعی): شامل شکل شهر، وسعت شهر، مقیاس شهر، شبکه ارتباطی، بافت، محله بندی، رنگ و گرافیک، مبلمان شهری، سبک معماری، عناصر ساختاری، شیب زمین، توپوگرافی، پوشش گیاهی، عوارض طبیعی.

۳: جلوه محتوایی (انسانی و محیطی): شامل آداب و رسوم، تجمعات، فعالیت ها، تعاملات جمعی، نحوه تردد، نوع اشتغال، شرایط سیاسی، هنر و صنایع، بوی محیط، صدای محیط، اقلیم، آب وهوا.

ناهماهنگی و عدم یکنواختی بصری که امروز بر فضای شهر‌ها حاکم است، سبب توسعه بی هویتی شهر می‌شود که این امر، شکل گیری منظر نامطلوب و محیط نامانوس برای ساکنان را به دنبال دارد و همه ابعاد زندگی اجتماعی و زیست محیطی در جوامع شهری را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد؛ زیرا درحقیقت حالت فیزیکی شهر‌ها هسته دنیای اجتماعی آن هاست که همه ابعاد جامعه از اقتصاد تا زیبایی شناختی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

در برخی حوزه‌های مطالعاتی و اجرایی مدیریت شهری، بحران هویت موضوعی حل نشدنی یا بسیار پیچیده تعریف می‌شود که احتمال رهایی از آن در شرایط فعلی ممکن به نظر نمی‌رسد. بی شک این دیدگاه از آنجا ناشی می‌شود که تعریف هویت و ابعاد آن به صورت عملیاتی رخ نمی‌دهد و تازمانی که این اتفاق رخ ندهد، «هویت بخشی» همچنان امری دشوار خواهد بود و شاید ناممکن به نظر آید.

در نظام شهری، «کالبد» هویت خویش را از «محتوا» می‌گیرد و در کشور ما این برگرفته از مبانی نظری هنر و معماری ایرانی اسلامی است که در آن نسبت قالب و محتوا همانند روح و جسم تعریف می‌شود، به طوری که در این قالب، صورت شهر تجسم معنای آن است نه چیزی در مغایرت با آن.

مدیریت شهری برای هویت بخشی باید پاسخ مناسبی برای این سوالات فراهم کند: منظر هویتی جایگاه فعلی شهر کجاست؟ (شناخت وضعیت موجود). از کجا به کجا رسیده است؟ (مطالعه روند تاریخی شهر). به کجا باید برود؟ (ترسیم چشم انداز هویتی)

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->